رادیو بدون شایعه

بایگانی
  • ۰
  • ۰

افق- استخاره

برنامه



گروه فرهنگ و اندیشه رادیو ایران تقدیم میکند

*****************************************************

به افق آفتاب

*****************************************************

به نام ِ خدا و سلام

******************************************************

این لحظات .. فرصتی کوتاه در آستانه اوقات ِ ملکوتی ِ اذان ظهر ِ

دقایقی که از بهترین اوقات برای ِ اجابت ِ دعاست

دعا برای ِ خودمون  و دیگران که بی تردید در دریای ِ رحمت ِ الهی بی جواب نمیونه

******************************************************

مطمئنن یکی از مهم ترین دعاهای ِ همه ما ، داشتنه یه زندگیه خوبه

زندگی ای که دوست داریم سرشار از خوشبختی و آرامش باشه

******************************************************

زندگیه خوبی که یکی از مهم ترین اسبابش مشورت با دیگرانه

مشورتی که گاهی در قالب استخاره برای ِما معنا بیدا میکنه

**************************************************

استخاره نوعی از مشورته بعضیا استخاره رو مشورت با خدا میدونن

مشورت با خدایی که از همه امور آگاهه و بواسطه این آگاهانی بهترین مشاور در امور ماست

**************************************************

بعضیا استخاره رو مشورت با خدا میدونن ، مشورت با خدایی که از همه به ما دلسوزتره و بواسطه این دلسوزی بهترین راهنما برای ِ ماست

***************************************************

بعضیا استخاره رو مشورت با خدا میدونن ، اما شرایطی داره، شرایطی که رعایتش مسبب رسیدنه ما به نتیجه اس

 

************************************************

بعضیا استخاره رو مشورت با خدا میدونن و نظر افراد ِ مختلف در این رابط متفاوته

***********************************************

ما امروز با هم در همین رابطه صحبت میکنیم تا بهتر و بیشتر به این مساله مهم واقف بشیم

******************************************

به نظر ِشما استخاره در چه شرایطی جایزه؟

شماره تماس:

شماره پیامک:

*******************************************

با نگاهی به توصیه های ِ دینی و مبانی اعتقادی به خوبی برای همه ما واضح و روشن میشه که

اسلام دین تفکر و تعقل ِ و ارزش تفکر رو  بالاتر از عبادت دونسته و پیروانش رُبه تفکر و تعقل در همه امور تشویق کرده تا در همه کارها با اندیشه و فکر تصمیم گیری کنند و در مواردی که با فکر کردن به جایی نرسیدن و نتونستن تصمیم گیری کنند ، دستور اسلام مشاوره با افراد کاردان و امین ِ. اما گاهی با مشورت کردن هم تردید ها بر طرف نمیشه و نمی تونیم تصمیم گیری کنیم در این مرحله اس که، روایات ما برای از بین بردن تردید، استخاره رُ پیشنهاد می کنند .

با توجه به رعایت این مراتب مورد استخاره از نظر اسلام بسیار نادر خواهد شد و منحصر در مواردی می شه که شخص با تعقل و مشورت نتونه تصمیم گیری کنه. با این توضیح عدم منافات استخاره با تعقل و تدبر و عمل به قرآن مشخص شد. از آنجایی که امامان معصوم ما از نظر عقل و آگاهی انسان کامل هستن هیچ گاه دچار حیرت و دو دلی نمی شوند تا نیاز به استخاره (متعارف در بین ما) داشته باشن. اما در مواردی که از اونها برای رفع تردید و دو دلی در کارها سؤال شده اونها استخاره رُ پیشنهاد کردن که دلیل بر مشروعیت استخاره هم هست

******************************************  

استخاره در معنای اصلی یک دعاست و در این زمینه از امامان معصوم دعاهایی از جمله دعای استخاره‌ی امام سجاد در صحیفه‌ی سجادیه رسیده، اما اونچه که امروزه به استخاره مشهور شده در واقع تفأل زدن به قرآن ِ که در این زمینه هم روایاتی وجود داره.

به نظر همه‌ی علمای دین و صاحب‌نظران، استخاره از ادله شرعی نیست، یعنی، عمل بر طبق اون هیچ الزام دینی نداره. خصوصاً که اغلب استخاره‏‌هایی که مردم انجام می‏‌دهند، به مورد و بجا نیست، چون تا عقل و خرد و مشورت با افراد ذیصلاح وجود داره، نوبت به استخاره نمی‏‌رسه.

****************************************  

در این موضوع بسیاری از مومنان خداجو ، استخاره رُ به عنوان یکی از نشانه های اعتقاد و توکل به ذات لایزال الهی در سیره عملی خود پذیرفتن و سعی می کنن از این طریق نشون بدن که اندیشه ، عمل و برخورد و تصمیم گیری اونها در موضوعات مختلف بر پایه خدا محوری و قرآن مداری ِ. شکی نیست که استخاره یکی از راه های تقویت ارتباط مومن با خداست ، اما گهگاه در اثر فراموشی فلسفه اصلی اون که یاد و توجه به خداست ، آسیبها و آفت هایی با این سنت پسندیده قرین شده که نزدیک به مرز خرافات شده .

در دایره المعارف تشیع درباره استخاره گفته شده:

استخاره در لغت به معنی خواستن بهترین امرین ، بهترین خواستن ، طلب خیر کردن ، نیکویی جستن است . اصطلاحاً عبارت است از نوعی دعا و توکل به خداوند در انجام امری که خیر و شر آن بر انسان پوشیده است . شیخ مفید در الرساله الغریه می گوید : استخاره کردن (خیر خواستن از خدا) در امور منهی عنه یا در ادای فرایض ، درست نیست . بلکه استخاره در امور مباح یا برای ترک امر مستحبی به جهت تعارض با امر مستحب دیگر وارد است

******************************************

علامه مجلسی می‌گوید: «اولی آن است که هرکس برای خودش استخاره کند، زیرا ما هیچ حدیثی نداریم که شخصی به وکالت از دیگری استخاره نماید، و اگر وکالت در استخاره، جایز و یا بهتر بود، شایسته و سزاوار بود که اصحاب، از امامان(علیهم‌السلام) تقاضای استخاره نمایند و اگر چنین چیزی می‌بود، نقل می‌شد و دست‌کم، یک روایت در این مورد به ما می‌رسید. به علاوه آن‌کس که مضطر و حاجت‌مند است، اگر خودش استخاره کند به اجابت نزدیک‌تر است و دعای او به اخلاق در نیت، نزدیک‌تر است»

***************************************

گفته میشه که ، استخاره درباره واجبات و محرمات وجهی نداره. حتی در امور مکروه هم معنا نداره؛ استخاره درباره امور بی اهمیت و پیش پاافتاده نیز صحیح نیست. همچنین در کاری که میشه با عقل و مشورت و علم به اون رسید، استخاره جایگاهی نداره. بنابراین استخاره باید بعد از تعقل و مشورت و طی کردن راه حل های معمول مسائل و مشکلات باشد و اگر شخص به مرز تحیر و سرگردانی رسید آنگاه به استخاره رو آورد.

**********************************************

در روایتی آمده که علی قمی می گوید به امام صادق (ع) گفتم خواستم کاری انجام دهم پس از خدا استخاره کردم اما به نتیجه ای نرسیدم که انحام بدهم یا نه پس حضرت فرمود چون وقتی انسان به نماز می ایستد شیطان بیش از هر وقت دیگری از او دورتر است پس ببین در وقت نماز در قلبت چه چیزی است [قلبت به تو چه می گوید ] پس همان را انجام بده و قرآن را باز کن پس اولین چیزی که در آن دیدی به آن عمل کن انشاءالله

**********************************************

وجود مبارک حضرت  امام باقر (علیه السلام) فرمودند: عقائد و اخلاق و اعمالی که دارید؛ قبل از اینکه استخاره کنید، تفسیر کنید. ما گاهی بین دو تا کار مُخیّر یا مردّدیم. نمی‌دانیم کدام حق است، کدام باطل؛ کدام خیر است، کدام شرّ؛ کدام حَسن است، کدام قبیح؛ کدام سعادت بار است، کدام شقاوت آور. فرمود: شما عقائدتان، اوصاف تان، اخلاق تان، اعمال تان، اقوال تان را چه آنهائی که متعارض دارد، چه آنهائی که متعارض ندارد؛ همه این امور را بر قرآن کریم عرضه کنید؛ اهل تفسیر باشید، نه استخاره!

*******************************************

باصاحبان خرد مشورت کن تا از لغزشها و پشیمانیها ایمن گردى.

هرگزکسى از خود رأىی سود نبرده و کسى از مشورت کردن زیان ندیده است

مشورت باعث مى‏شود که با بهره‏گیرى از خرد دیگران، موارد خطا بهتر شناخته شده از فرو رفتن در آنها اجتناب شود.

کسى که از افکار دیگران استقبال کند موارد خطا را مى‏شناسد.

***************************************************

(مناجات)

خدایا.....

به تو روی آوردم چون یگانه معبود عالمی از خود مرانم من بی تو هیچم و با نام تو همه چیــز، دست نیاز به سوی تو آورده‌ام تومهربانی و دست گیــرنده مستمنــدان لطف و کرمـت را از من دریــغ مدار ، از عالمت حیــرانم و در خـــود سرگردان باحالتی پریشان به درگاهت نالانم و از دیده گریان و همه جا به سوی تو روان تو کریمی و بزرگوار رحیمی و بخشاینده روح روان ، از بندگان ناآگاهت در گذر و روح آنان را به سعادت راهنمایی فرما و هر آنچه از عالم کبریایی خواهی بر جسم عنایت فرما چون هر دردی که از سوی تو رسـد رحمت است وتحمّل آن را دارم .

خدایا به عظمت تو سر تعظیـــم فرود می آورم و از تو میخــواهم که مرا جــزو بندگان مقرّب درگاه خویش منظور فرمایی.

و از روی لطف و کرمت ارواح پاک را برای هــدایت بر من نازل فرمایی تا رستــگار شوم ،  تو بزرگی و سزاوار ستایش و تکریم.

 

 

 

 


  • ۹۷/۰۳/۲۸
  • رادیو بدون شایعه

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی