برنامه
به نام ِ خدایی که شنیدنه صدای ِ بنده هاش ُ دوست داره و سلام
********************************************
با تسلیت ِ شهادت حضرت سید الساجدین امام زین العابدین علیه السلام و سومین روز از شهادت ِ مولا ابا عبدا... الحسین و شهدای ِ کربلا درفرصت ِ امشب با شما همراه هستیم.
***************************************************
وقتی یه غم ِ بزرگی تو دل ِ آدم ِ
دوست داری با یه کسی که محرم میدونیش ازش حرف بزنی
ازش حرف بزنی تا این غم سبک تر بشه
غم ِ مصیبت ِ امام حسین ع بزرگترین غم ِ عالم ِ که هیچ دلی نمیتونه تاب بیارتش و شاید برای ِ همینه که ماها توی ِ هیاتها و تکیه ها و حسینیه ها با هم جمع میشیم و کنار ِ هم به بزرگی ِ این غم اشک میریزمو شگفت این که بعد از این همه سال
هنوز هم از داغی ِ این غم توی ِ دلهامون کم نشده که هر سال شور ِ بیشتری میگیره
راستش انگار ما میریم هیات تا بار ِ این غم برامون سبک تر بشه
اما نمیشه
انگار توی ِ هیات تو فقط راحت تر گریه میکنی
راحت تر ناله میزنی
چون میدونی همه کسایی که کنارت نشستن
با تو هم دردن و غمتون یه غمه.
************************************
توی ِ قصه کربلا یه حرف ِ خیلی مهمی وجود داره ، اونم اینه که وسط ِ اون همه هیاهو و تبلیغ و سرو صدا و شبهات، کسایی تونستن صدای ِ امام حسین علیه السلام که صدای ِ حق بود رُ بشنون که اهل ِ بصیرت بودن، کسایی که میتونستن وسط ِ یه عالمه بیراهه با قدرت ِ تشخیصشون بفهمن که راه ِ درست چیه.
************************************
عشق ِ به امام حسین علیه السلام و زندگی به قراری که حسینی باشه، یعنی زندگی ِ با بصیرت، یه زندگی ای که بتونی توش حق ُ از باطل تشخیص بدی حتی اگه حق یا باطل با ظواهری فریبنده پوشیده بشن.
خدایا با ما بصیرتی عمیق اعطا کن.
**********************************
امشب با خودم به این فکر میکردم که دلیل ِ بعضی از مشکلات ِ ما نداشتنه بصیرت و قدرت تشخیص از تصمیم های ِ هیجانی و دور از تفکرمونه . کارهایی که یکدفعه و آنی و بدون ِ در نظر گرفتنه عواقبش تصمیم به انجامشون میگیریم و نگفته ، نتایجش مشخصه .
****************************************
در اسرارالشّهاده و غیر آن روایت شده که چون حضرت خاتم (صلّی الله علیه و آله و سلّم) به فاطمه (سلام الله علیها) خبر شهادت سیّدالشّهداء را رسانید و فرمود: زمانی شهید شود که من و تو و علی و حسن (علیهم السّلام) هیچ یک نباشیم، عرض کرد: پس عزای او را که خواهد گرفت. فرمود: زنهای امّت من گریه بر زنان اهل بیت من خواهند نمود و مردان ایشان گریه بر مردان اهل بیت من خواهند نمود و هر ساله طایفه ای بعد از طایفه ای تجدید عزا خواهند نمود؛ چون روز قیامت شود تو شفاعت زنان نمائی و من شفاعت مردان و هر که از ایشان در مصیبت حسین (علیه السّلام) گریسته، می گیریم دست او را و داخل بهشت می نمائیم. ای فاطمه هر چشمی در قیامت گریان است مگر چشمی که بر حسین گریسته باشد، پس به درستی که او خندان و با بشارت است به نعیم جنّت.
**********************************************
میدونین مشکل اینه که معمولا تصمیم های ِ هیجانی ، اساس و پایه چندان محکمی ندارن و نمیشه خیلی روی ِ اونها حساب کرد.
تصمیم های ِ هیجانی معمولا با شور و شوق ِ زیادی ، توی ِ ذهن ِ ما شکل میگیرن ، شور و شوقی که نمیذاره جوانب مختلف اون تصمیم رُ بررسی کنیم.
ما اگر طالب ِ کار ِ درست و نتایج ِ موفقیت آمیز هستیم باید تصمیم هامون بر اساس ِ اندیشه و با در نظر گرفتنه تواناییها و امکانات و مهارتهامون باشه. در غیر ِ این صورت جز پشیمونی و شکست نتیجه ای نداریم.
*******************************************
شیخ عبدالهادی حائری مازندرانی از پدر خود حاج ملاابوالحسن نقل می کند:
من حاج میرزا علی نقی طباطبائی را بعد از رحلتش در خواب دیدم و به او گفتم: آرزویی هم در آنجا داری؟
گفت: هیچ آرزویی ندارم جز این که چرا در دنیا هر روز زیارت عاشورای امام حسین علیه السلام را نخواندم.
رسم سید این بود که دهه محرم زیارت عاشورا می خواند نه در تمام سال؛ از این رو افسوس می خورد که چرا تمام سال نمی خواندم.
**************************************
باور کنین اگه بشینیم و حساب کنیم میبینیم که درصد ِ زیادی از تنش های ِ روانی و فکری ِ ما نتیجه همین نداشتنه بصیرت و قدرت تشخیص و تصمیم های ِ هیجانیه .
تا حالا براتون پیش اومده که به بعضی از تصمیمهاتون نگاهی بیندازین و تعجب کنین که چه جوری یه همچین تصمیمی گرفتین؟
میدونین خیلی احتمالش زیاد ِ که اون موقع ، اصلا فکر نکرده باشید و براساس احساسات و نه منطق، تصمیم گرفته باشین . گاهی احساسات می تونن شما رُ گمراه کنن. واقعیت اینه که بهترین تصمیمات زمانی گرفته می شن که بین احساسات و منطق تعادل دقیقی برقرار شده باشه . چون وقتی احساسات شما اوج می گیرن، منطق کم می شه و تصمیمات غیرمنطقی می گیرید.
***************************************************
یه وقتایی هر کاری میکنی آروم نمیشی
یه وقتایی اونقدر غصه داری که حتی نمیتونی حرف بزنی
یه وقتایی همه توانت .... نگاه ِ
یه نگاه که کلی حرف داره
مثل ِ روزای ِ عاشورا که تو مبهوتی
مبهوتی و همه توانت یه نگاه ِ
یه نگاه یه پرچم ِ عزای ِ امام حسین ع
پرچمی که انگار نشونه تو برای ِ رسیدنه به آقاست
انگار وقتی زیر ِ پرچم ِ عزای ِ امام حسینی دلت آروم تره چون فکر میکنی اونجا به آقا نزدیک تری
اونجا که باشی هز زمزمه و صدایی برات نوحه اس
اونجا که باشی هر چیزی تو رُ یاد ِ امام حسین میندازه
از لباس ِ سیاه ِ عزادارها گرفته
تا صدای ِ نوحه و زمزمه یا حسین
*******************************************************
مشکل اینه که در تصمیم گیریهای ِ بدون ِ تفکر ، و فارغ از بصیرت و قدرت تشخیص ، هیجان باعث میشه که شانس موفقیت خودتونو بالا بدونید و دقیقا به همین دلیل ِ که قرعه کشی ها با نور و سروصدای زیاد تبلیغ می شن. اونها می خوان شما رُ هیجان زده کنن و شما هرچه بیشتر هیجان زده بشید، احتمال اینکه سپرده بیشتری بگذارید بیشتر ِ . وقتی به خاطر چیزی بیش از حد هیجان زده می شید، احتمالا خطرات ناشی از اون رُ هم دست کم می گیرید. به احتمال زیاد وقتی هیجان زده هستید خطرات اون رُ بیشتر دست کم می گیرید. و این یعنی احتمال رسیدنه به مقصدی که چندان هم موفقیت آمیز نیست.
*********************************************
جالب ِ که ، خشم و شرمندگی باعث میشه که ما بیشتر ریسک کنیم و اگر مراقب نباشیم، احساسات شدید می تونن به تصمیمات عجولانه منتهی بشن. خشم و شرمندگی مخصوصا ما رُ مستعد خطرات بیشتر و انتخاب های جبران ناپذیر می کنه. تعادل احساس ومنطق احساسات، قطعا نقش مهمی درفرایند تصمیمگیری ایفا میکنن.
**********************************************
این خیلی خوب ِ که سعی کنیم ، سعی کنیم قبل از اجرای تصمیم خود پیامدهای مثبت و منفی آن را بررسی کنیم و به اون امتیاز بدیم.
یکی دیگه از ویژگی های تصمیم گیری موثر اینه که تصمیم با تدبیر و عاقبت اندیشی توام باشه، به این معنی که گرفتنه تصمیم بدون اندیشه و بدون توجه به عواقب اون که از نداشتنه بصیرت و قدرت تشخیص نشات میگیره ، در سرانجام اون نمی تونه به صورت یک تصمیم خوب، بخردانه و موثر باشه. حضرت امیرمومنان ، علی (علیه السلام) دور اندیشی و آینده نگری رُ نشانه عقل و خردمندی می شمرند و خردمندترین و عاقل ترین انسانها رُ افرادی می دونن که آینده نگری و عاقبت اندیشی بیشتری دارن.
********************************************************
گرفتن یک تصمیم صحیح، مستلزم یک سری اطلاعات کافی و درست در زمینهی موضوع مورد بررسی ِ و هیچ اقدامی بدون شناخت درست از زوایای مختلف مسأله، شدنی نیست.
در همین زمینه خداوند متعال در قرآن کریم میفرماید: در مورد آن چه که به آن علم نداری، پیروی نکن.
عقل انسان حکم میکنه تا در انجام همهی امور بدون تحقیق و بررسی کافی، اقدامی نکنه . در غیر این صورت اگه ضرری متوجه او بشه، باید تنها خودش رُ سرزنش کنه.
****************************************************
حضرت علی علیه السلام ، جناب مالک را از اتخاذ تصمیم عجولانه و اقدام پیش از فرا رسیدن وقت مناسب بر حذر می دارد و همچنین وی را بر حذر می دارد از غوطه ور شدن در کاری که وسایل آن مهیا و آماده گردیده به تصور اینکه اگر به آن مشغول نگردد از دست می رود.
در واقع انسان قبل از اقدام نسبت به هر کاری لازم ِ اون کار رُ ارزیابی و عاقبت سنجی کنه و پس از شناخت و درک موفقیت خودش در اون کار دست به اقدام و انجام ِ اون بزنه.
*************************************************************
- ۹۹/۰۶/۰۵