رادیو بدون شایعه

بایگانی
  • ۰
  • ۰

برنامه

گروه فرهنگ و اندیشه رادیو ایران تقدیم میکند.

**********************************************

به افق آفتاب

************************************************

به نام ِ خدایی که تنها او پناه ِ ماست.

***********************************************

 با عرض سلام و وقت بخیر در آستانه اذان ظهر ، همراه ِ شما عزیزان هستیم.

************************************************

امروز وقتی توی ِ آینه نگاه میکردم با خودم گفتم ، آینه چه رفیق ِ با صداقتیه، چون همه چی رُ همون جور که هست نشون میده.

با خودم فکر کردم چقدر خوبه که آدم توی ِ زندگیش یه دوست ِ اینجوری داشته باشه. یه کسی که فارغ از کنایه ها و فقط از روی ِ  محبت و دلسوزی ، خود ِ واقعی مونو بهمون نشون بده.

*************************************************

آینه رفیق ِ خوبیه چون بدون قضاوت و پیش داوری ، آدم رُ همون جوری که هست به خودش نشون میده.

************************************************

آینه رفیق ِ خوبیه چون همه چی رُ بدون کم و کاست و بدون ِ افراط و تفریط نشون میده.

*************************************************

داشتنه یه دوست مثل ِ آینه گنج ِ بزرگیه چون مثل ِ این میمونه که یکی عین ِ خودت حواسش بهت هست و هوات ُ داره.

**********************************************

شاید برای ِ همینه که خدا دوست داره ، آدمها  آینه هم باشن. آینه هایی دلسوز و با محبت که از سر ِ عشق ، خوبیهای ِ همو میبینن و بدیها رُ به هم نشون میدن تا برطرفشون کنیم.

***********************************************

البته قطعا رسیدنه به این نقطه و این که آینه هم باشیم آسون نیست ، چون آینه صادق ِ ، بی طرف ِ ، قضاوت نمیکنه و دلسوزانه و صبورانه منتظر میمونه تا اگر اشکالی هست برطرفش کنی. آینه دوست داره همیشه بهترین تصویر از آدم رُ به خودش نشون بده.

********************************************

به نظر ِ شما چطور میشه که مومن آینه مومن دیگه باشه؟

شماره تماس:

شمارذه پیامک:

*********************************************

 در توصیه های دینی وارد شده که مومن باید مرات و آینه مومن باشه و باید مثل ِ آینه عمل کنه. با نگاهی به آینه و کارکردهای اون میشه فهمید که هر مومنی نسبت به برادر ایمانی اش چه مسئولیت و تکلیفی داره و حق مومن بر عهده مومن دیگه چیه؟

 

حضرت امام صادق(علیه السلام)  در همین رابطه میفرمایند که از جمله توجهات ِ  مومن آن است که نسبت به برادر مسلمانش، چشم، راهنما، آینه و پیراهن باشد.

**********************************************

در روایات مختلف از مومنان خواسته شده تا نسبت به برادر ایمانی خودشون مثل ِ آینه باشن. به عنوان نمونه در توصیه های حضرت علی(علیه السلام) به کمیل، چنین آمده است : مؤمن، آینه مؤمن است، چرا که در او به دقت می نگرد، نیازهایش را برطرف می سازد و حالت او را آراسته می سازد.

در حدیث دیگری، حضرت امام علی(علیه السلام) فرموده است: مؤمن، آینه برادر خویش است، پس اگر از برادرتان عیب و خطایی دیدید، بر ضدّ او نباشید، بلکه به سود او کار کنید و مثل خودش باشید، ارشاد و راهنمایی و خیرخواهی کنید و با او با رفق و مدارا برخورد کنید.

********************************************************

آینه صاف و بی غش و پاک و خالصه. ما هم باید نسبت به برادر و خواهرِ ایمانی خودمون همین طور صاف و خالص و پاک باشیم. پس به دور از هر گونه غش و حسد و کینه ، حقیقت و چهره  واقعی ِ اونها رُ به خودشون نشون بدیم  و اگر خطایی میبینیم به قصد اصلاح اون رُ راهنمایی کنیم و امر به معروف و نهی از منکر کنیم.  

**************************************************

مومن باید جلوه گاه صداقت ها و فضیلت ها باشه و اگه در گفتار و کردار دیگران کژی و نادرستی و عیبی مشاهده کرد، به قصد «عیب زدایی»، اون رُ صمیمانه و دلسوزانه به دیگری تذکر بده  .

حضرت امام صادق(علیه السلام) فرمودند: محبوب ترین برادرانم پیش من، کسی است که عیب های مرا به صورت هدیه به من ارائه دهد

********************************************

   آینه، زشتی و زیبایی انسان رُ بدون سر و صدا نشون می ده. مؤمن هم باید عیوب برادر مؤمن خودش رُ بدون جار و جنجال به اون بگه.

حضرت امام حسن عسگری(علیه السلام) می فرمایند: هرکس دوست و برادر خود را محرمانه موعظه و نصیحت کند، او را زینت بخشیده است و چنانچه این کار علنى باشد سبب ننگ و تضعیف او شده است.

**********************************************

    آینه، زشتی و زیبایی انسان رُ در حضور ِ خودش نشون میده، مؤمن هم باید همین طور رفتار کنه. کسی که پشت سر گویی کنه گرفتار غیبت میشه  که از گناهان بزرگه .

حضرت  امام کاظم(علیه السلام) می‌فرمایند: هر کس پشت سر دیگرى چیزى بگوید که در او هست و مردم هم آن را مى‏دانند غیبتش نکرده‏است، اما اگر کسى پشت سرش چیزى را بگوید که در او هست ولى مردم نمى‏دانند، غیبتش کرده‏است.

*************************************************

    آینه، زشتی و زیبایی انسان رُ همون طور و به همون اندازه که هست، نشون می ده، مؤمن هم  باید به همین روش رفتار کنه. جالب این که بعضیا خودشون عیب دارن ولی عیب دیگران رُ می بینن و متوجه ِ عیوب ِ خودشون نیستن. حضرت امام علی(علیه السلام) می فرمایند: بزرگ ترین عیب آن است که به همان لغزش ها و زشتی هایی که در تو وجود دارد، دیگران را سرزنش کنی.

***************************************************

    آینه، همون طور که زشتی انسان رُ نشون می ده، زیبایی اون رُ هم در برابر چشمانش آشکار میکنه. مؤمن هم باید همین طور باشه و زیبایی های برادر ایمانی خودش رُ  هم به اون بگه .

********************************************

    آینه، هر اندازه زشتی و زیبایی رُ بهتر و روشن تر نشون بده، ارزش بیشتری داره، مؤمن هم هر قدر نسبت به زشتی و زیبایی برادر مؤمن خودش حساس تر باشه، ارزش بیشتری داره. پس در برابر مومن نصحیت کننده فروتن و متواضع باشیم و سخن دلسوزانه اش رُ بپذیریم.

حضرت امام سجاد(علیه السلام) می فرمایند: حقّ نصیحت کننده این است که نسبت به او فروتنى کنى، دل را براى فهم نصیحتش آماده نمایى و به سخنانش گوش دهى و اگر گفتارش درست بود خدا را شکر گویى و بپذیرى و حق شناسى کنى

**********************************************

    آینه، وقتی می تونه زشتی و زیبایی رُ به درستی نشون بده که خودش پاک و بی غبار باشه. سخن و تذکر برادر مؤمن هم وقتی اثرگذارِ که بی غلّ و غش و صادقانه مطرح بشه.

    وقتی انسان از آینه جدا شد، آینه زشتی و زیبایی او رُ از خودش پاک میکنه  و تصویر ِ اونر ُ نگه نمیداره تا در هنگام اختلاف، از اون بهره برداری کنه. مؤمن هم باید این طور عمل کنه.

*******************************************

    آینه، همه چیز رُ بدون غرض و نظر نشون می ده. برادر مؤمن هم  باید در بازگویی زشتی و زیبایی، هدفی جز راهنمایی و ارشاد برادر مؤمن خودش نداشته باشه.

    آینه، هر اندازه بزرگ تر باشه، نقش بهتر و کامل تری رُ نشون می ده. روح مؤمن نیز هر قدر بزرگ تر باشه، نقش بهتر و گسترده تری در راهنمایی برادر مؤمن خود خواهد داشت

*******************************************

   آینه بی سر و صدا عیب رُ می‌گه. تو هم بی سر و صدا بگو. آینه عیب ما رُ به خودمون می‌گه. پشت سرمون صفحه نمیذاره. تو عیب طرف رُ به خودش بگو و پشت سرش صفحه نگذار. آینه غرض نداره. تو هم اگه عیب مردم رُ می‌گی، انتقاد می‌کنی غرض نداشته باش.

حضرت امیرمومنان علی(علیه السلام) درباره این که بی سر و صدا و در خلوت نصحیت رُ بگو، می فرمایند: نصیحت کردن در حضور دیگران، خُرد کردن شخصیت است.

***********************************************

    آینه مراعات پست و مقام رُ نمی‌کند. پس تو هم حرف حق رُ بزن، و مراعات این که چه کسی رئیسه و چه کسی مدیر کل هست رُ نکن.

    آینه چون صفا داره عیب رُ می‌گه و اگه خودش زنگار گرفته و خاکی باشه، عیب رُ نمی‌گه پس تو هم اول خودت رُ صاف کن تا سخن تو اثر مثبت داشته باشه؛ یعنی حرف تو وقتی اثر می‌کنه که خودت اون عیب رُ نداشته باشی. در روایت است که حضرت  پیامبر(صلی ا... علیه و آله و سلم) چون خودش رطب خورده بود کودک را از خوردن آن منع نکرد. پیامبر(صلی ا... علیه و آله و سلم) در جایی دیگر می فرمایند هرگاه عالِم با تقوا و توبه کار نباشد، موعظه اش از دل مردم مى لغزد همچنانکه قطره آب از روى تخم شتر مرغ و سنگ صاف مى لغزد.

پس کسی که خودش دلمرده و چرکینه نمی تونه سخنی تاثیر گذار بگه و آینه خوبی باشه. پس باید اول آینه دل خودمون رُ صاف کنیم تا بتونه نقش صاف و سالم بگیره و چون آینه ای صاف حقیقت رُ بتابونه و تاثیر مثبت میذاره.

***********************************************

    آینه رُ نباید شکست. اگه یک کسی عیب تو رُ گفت، اذیتش نکن. اگه آینه گفت: اینجا سیاهه ، عیب خودمون رُ برطرف کنیم و آینه رُ نشکنیم.

حضرت لقمان (علیه السلام) به فرزندشان می فرمایند: فرزندم نصیحت را بپذیر و به آن عمل کن که نصیحت نزد عاقل از عسل ناب شیرین تر است

حضرت امام جواد(علیه السلام) هم می فرمایند: مؤمن نیازمند سه چیز است: توفیقى از پروردگار، پند دهنده اى از درون خویش و پذیرش از نصیحت کنندگان.

*****************************************

(مناجات)

بار خدایا به پیشگاهت عذر خواهم در حق ستمدیده‏اى که در حضور من بر او ستم رفته و من یاریش ننمودم، و از احسانى که در حقّم شده و شکرش را بجا نیاورده‏ام، و از بد کننده‏اى که از من پوزش خواسته و عذرش را نپذیرفته‏ام، و از فقیرى که از من حاجت خواسته و من خواست او را بر خواست خود ترجیح نداده‏ام، و از حقّ مؤمن حق دارى که بر عهده‏ام مانده و آن را ادا ننموده‏ام، و از عیب مؤمنى که بر من آشکار گشته و آن را نپوشانده‏ام، و از هر معصیتى که برایم پیش آمده و از آن دورى نجستم. بار الها از همه آنها و از آنچه مانند آنهاست از حضرتت با دل آکنده از پشیمانى عذر مى‏خواهم عذرى که مرا در آینده از نظایر آنچه بر من گذشت بازدارد، پس بر محمد و آلش درود فرست، و پشیمانیم را بر لغزشهایى که گرفتارشان شده‏ام، و تصمیم را بر ترک گناهانى که برایم پیش آیند توبه‏اى قرار ده که برایم موجب عشق تو گردد، اى دوستدار توبه کنندگان.

 

  • ۹۸/۱۰/۲۱
  • رادیو بدون شایعه

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی