گروه فرهنگ و اندیشه رادیو ایران تقدیم میکند.
***************************************************
به افق آفتاب
************************************************
با نام ِ خدای ِ بزرگ آغاز میکنیم برنامه ای دیگه از به افق آفتاب رُ و
خدمت ِ همه شما عزیزان عرض ِ سلام و وقت بخیر داریم.
***********************************************
در روزی از روزهای ِ خوب ِ خدا و در آستانه فرصت ِ گفتگوی ِ با پروردگار ِ عالم و ادای ِ نماز ، به امید ِ بسیار به رحمت ِ لایزال ِ الهی دل به یاد و نام ِ او میسپاریم و ایمان داریم که خدای ِ بزرگ بندگانش رُ بیسار دوست داره و مشتاق ِ شنیدنه حرفهای ِ اونهاست.
***********************************************
خدایی که از اون بهتر و بالاتر کسی نیست ، بنده او بزرگترین افتخار ِ عالم ِ.
*****************************************
خدایی که هیچ وقت از احوال ِ بندگانش غافل نیست و فراموششون نمیکنه
******************************************
خدایی که دوست داره ما هم به اونچه که هستیم .. معرفت پیدا کنیم ، چرا که اولین قدم در شناخت ِ خدا ... شناخت ِ خود و باور ِ داشته هامونه.
******************************************
شناختی که شاید ساده به نظر برسه اما درحقیقت .. پایه و اساس ِ سعادت ِ فردی و اجتماعی ِ ما در دنیا و آخرتِ.
*********************************************
خودشناسی و به دنبالش خود باوری ، یکی از مهم ترین گمشده های ِ همه ماست ، حقیقته مهمی که عین ِ ریشه میمونه ، ریشه ای که اگه نباشه .... هیچ شاخ وبرگ و ثمری هم نیست.
***********************************************
خودباوری ای که باعث میشه ما حتی اگر در متفاوت ترین محیط ها هم باشیم بازهم روی ِ عقایدمون و باورهامون بایستیم و به اونچه که میدونیم درسته حتی اگر همه باهاش مخالف بودن ، عمل کنیم.
********************************************
به نظر ِ شما چرا خودباوری و اعتماد داشتنه به خود انقدر مهمه و این که ما چطور میتونیم این روحیه رُ در خودمون تقویت کنیم که حتی در متفاوت ترین محیطها با عقایدمون ، خودمون باشیم ؟
شماره تماس:
شماره پیامک:
**********************************************
ما ، امروز ، در جهانی زندگی میکنیم که در بستر زمان و مکان قرار داره و هر چیزی طبق یه فرآیند زمانی به تدریج به وجود میاد و در طول زمان تغییر شکل میده و شکل و قالبهای مختلفی به خودش میگیره. این یعنی انسان برای رسیدن به خواستهاش ناچار ِ که در برخی موارد، گذر زمان رُ تحمل کنه تا به هدف خودش برسه و برای ِ رسیدن یکی از راهکارهای خودباوری، صبر و استقامت ِ. خداوند در قرآن کریم در سوره بقره آیه 45 میفرمایند: در هنگام سختیها و مشکلات و برای رسیدن به اهداف و خواستهایتان از صبر و نماز کمک بگیرید؛ زیرا این دو، بزرگ، مهم و تأثیرگذار هستند.
***************************************************
همه کسایی که موفقیتهای ِ بزرگی داشتن، برای رسیدن به اون موفقیتهای ِ بزرگ از قانون صبر استفاده کردن. موفقیتهایی که غالبا در ابتدا غیرممکن بهنظر میرسیدن.
دانشمند بزرگی مانند ادیسون 999 بار برای کشف برق با شکست مواجه شد؛ اما باز هم صبر کرد و وقتی ازش سؤال کردن که شما برای تولید لامپ 999 بار شکست خوردید ، ادیسون در پاسخ گفت: من شکست نخوردم؛ بلکه 999 راه کشف کردهام که با آن لامپ تولید نمیشود.
بزرگی میگفت: دو دسته و گروه هستند که هرگز شکست نمیخورن و هیچ وقت هم به موفقیت هم نمیرسن: دستهی اول مردگانند و دسته دوم کسانی هستن که دست به هیچ کاری نمیزنن.
***************************************************
کم حرف زدن و بیشتر گوش دادن هم یکی دیگه از راهکارهای خودباوریِ.
وقتی کسی حرف میزنه، چیزی رُ میگه که قبلاًمیدونسته؛ ولی وقتی گوش میده ، چیزی رُ یاد میگیره که قبلاً نمیدونسته و گوش کردن باعث دانایی و آگاهی بیشتر میشه و آگاهی بیشترهم ، باعثِ اعتماد به نفس .
******************************************************
تلقین یکی دیگه از عوامل خودباوری ِ ، افراد سست و کم اراده ، توی ِ انجام کارهاشون از واژه ، نمیتونم و غیرممکنه ، زیاد استفاده میکنن، در حالی که اگه راه ِ نمیتونم رُ به ذهن خودمون ببندیم ، دریچه روشنایی ِ میتونم، رُ به روی خودمون باز میکنیم و حتماً هم موفق میشیم. حضرت علی(علیه السلام) میفرمایند: فال نیک بزن تا راه برای رفع مشکلات باز شود. فال نیک همان امید به موفقیت و گشایش و چشم دوختن به افقهای روشن زندگی است.
********************************************************
حضرت امام خمینی رحمه ا... علیه در خصوص خودباوری میفرمایند:
مسلمانها باید خودشان را پیدا کنند، یعنی بفهمند که خودشان یک فرهنگی دارند، خودشان یک کشوری دارند، خودشان یک شخصیتی دارند.
ایشان همچنین در هر مناسبتی چه در دوران خفقان ِ طاغوت و چه بعد ازانقلاب اسلامی محور سخنانشون بیداری و هوشیاری و استقلال مردم بود و اعتقادشون به این بود که گر چه دشمن با انواع دسیسه ها وتبلیغات دورغین سعی کرده ما رُ عقب نگه داره و کاری کنه که خودمون هم باور کنیم که واقعا کاری از دستمون بر نمی آید، ولی مامی توانیم .
ایشان بارها فرمودند:
· شما می توانید کشور را اداره کنید. می توانید مدیریت داشته باشید.
· یکی از مصیبتهای بزرگی که برای این ملت بار آورده اند، اینکه ملت را نسبت به خودشان هم بدبین کردند.
· تبلیغاتی که اینها کردند ما به خودمان هم حتی سوء ظن پیدا کردیم. یعنی خودمان هم خودمان را باختیم.
· آنها یک همچوفرهنگی را برای ما درست کردند که ما از خودمان بی خود بشویم وآنها تمام چیزی که ما داریم و حیثیتی که ما داریم ببرند.
**********************************************************
اگر اعتماد به نفس و خودباوری به این معنا باشه که انسان توانایی، استعداد و داشتههای
ِ خودش رُ باور کنه و معتقد باشه که این امور رُ خدا به او داده و خودش در
داشتن اونها مستقل نبوده و قدرت او در طول قدرت حق تعالی ست و نه در عرض اون، این
مساله امر ِ پسندیده ای ِ و باعث پیشرفت و ترقی انسان میشه و با توکل به خدا
منافات نداره. چنانکه در کتاب ِ آسمانی ِ ما قرآن کریم هم بیان شده که : و سست و
محزون نشوید که اگر مؤمن باشید، غالب و برتر خواهید بود.
***************************************************
میدونین بعضی از مشکلات روحی و روانی و فکری و اخلاقی انسان ناشی از نداشتنه معرفته به خود و خودشناسی ِ که در نهایت به نداشتنه خود باوری منتهی میشه. اگه آدمی، حقیقت واقعی خودش، هدف خلقت، رابطه خودش با خدا، موقعیت خودش در نظام هستی، تاثیر زندگی دنیوی در آخرت، نقش اخلاق نیکو و برخورد مناسب با دیگران، سهم ثروت در کیفیت زندگی و نقش مصیبت ها و خوشی ها رُ بدونه. خیلی از مشکلاتش حل میشه و زندگی سعادت آمیزی رُ برای خودش و البته برای ِ دیگران رقم میزنه.
***********************************************
گاندی جمله ای داره که میگه: من از مطالعه کتاب های مذهبی و عرفانی هند، سه دستور فرا گرفتم و اونها دستورالعمل من در زندگی شد. یکی این که: در جهان فقط یک شناسایی وجود دارد و آن شناسایی (خود) است. دوم این که: هر کس خود را شناخت خدا را شناخته است و جهان را و سوم این که: در همه دنیا یک نیرو (نیروی تسلط بر خویشتن) و یک نیکی (دوست داشتن دیگران) وجود دارد.
*************************************************
خداوند در قرآن کریم می فرماید:و در زمین آیاتى براى جویندگان یقین است و در وجود خود شما (نیز آیاتى است) آیا نمىبینید؟!
یکی از قدیمترین دستورهای حکیمانه جهان که هم به وسیله انبیاء عظام به بشر ابلاغ شده است و هم حکیمان بزرگ جهان آن را به زبان آورده اند و اعتبار خودش را همیشه حفظ کرده و بلکه تدریجا ارزش آن بیشتر کشف شده است این جمله معروف است که : ای انسان خودت را بشناس " . در اخبار و احادیث ما این تعبیر مکرر آمده است ، هم از رسول اکرم روایت شده و هم به تعبیرات مختلف در کلمات امام علی علیه السلام آمده است که : هر کس خود را بشناسد پروردگار خود را شناخته است.
**************************************************
از نظر اسلام انسانها آزاد آفریده شدن و همه شخصیت وهویت مستقلی دارن و بهئ همین خاطر حق ندارن خودشون رُ تحت سلطه دیگران قرار بدن. اما اینکه چرا بعضی از ملتها همیشه زیر سلطه دیگران زندگی می کنن و افراد زورگو و دولتهای استعمارگر اونهار ُ اسیر خود شون کردن ، دلائل زیادی داره:
دلایلی مثل ِ این که گاهی جهل و نادونی انسانها باعث شده که زیردست دیگران زندگی کنن و گاهی غفلت و سهل انگاری باعث میشه که از زندگی مستقل و راحت بی بهره بمونن. ولی شاید مهمترین عامل «نداشتن ایمان و یک جهان بینی درست باشه»
اینجاست که وظیفه افراد آگاه ودلسوز ِ که با دلائل متقن و روشن، این افراد رُ بیدارکنن و با نشون دادن راههای صحیح زندگی، استقلال فکری و جسمی رُ به اونها هدیه کنن و چراغی هر چند کوچیک و کم نور به دست اونها
درست مثل ِ همون کاری که ائمه طاهرین «علیهم السلام » انجام دادن. تا در تاریکیهای جهل و ظلم راهنمای راهشون باشه
*******************************************************
خودباوری ملی در هرجامعه ای عاملی برای فعال شدن موثر همه اجزای تشکیل دهنده ولازمه رشد وتوسعه ودستیابی به پیشرفتهای وسیع درابعاد مختلف ِ . ایمان، اعتقاد وعزم و امید به آینده. اعتقاد به داشته های ملی از پایه های خودباوری ِ و برای جوامع بشری کلید همه کامیابی ها و وسیله لازم برای رسیدن جامعه به رشد وتوسعه به حساب میاد. دستیابی به خودباوری ملی نیازمند توجه به استعداد و داشته های ملی و سامان دادن به همه توانمندیهاست که با مطالعه و سرمایه گذاری در حوزه های مختلف سیاسی، اقتصادی، نظامی، اجتماعی و فرهنگی با رشد و توسعه در زمینه های علمی وپژوهشی، بسترسازی فرهنگی درجامعه، تقویت بنیه دفاعی، صیانت از استقلال کشور و دستیابی به اقتدار ملی دست یافتنی میشه
************************************************
رهبر معظم انقلاب در این باره می فرمایند: «امروز اگر بخواهیم سعادت این کشور تامین شود، مردم عزیز ایران با توانایی هایی که خداوند متعال در جوهره این کشور و ملت قرار داده است باید در مسیر شناخت و توانایی های خویش قدم بردارد و در مقابل همه تهدیدات و فشارهای خارجی مردانه ایستادگی نماید». بنا به فرمایش مقام معظم رهبری راه سعادت کشور در شناخت توانایی ها و خودباوریهاست و با عواملی مانند فضا و سرزمین، وسعت خاک و منابع طبیعی، جمعیت، نهادهای سیاسی و فرهنگی، روحیه ملی، کیفیت دیپلماسی، ظرفیت و استعدادهای علمی و توانمندی های نظامی حاصل می گردد. حکومتی که از خودباوری ملی بررخوردار باشد کمبودها جبران، رشد وتوسعه در ابعاد مختلف ایجاد و با گسترش فضای امنیتی و فکری امکان آموزش، تربیت و اصلاح وتوسعه انسانی بدست می آید وباعث رفاه و آبادانی و حرکت در مسیر اقتدار ملی می گردد.
************************************************
تمسک به اسلام و بازگشت به خویشتن ، یکی از مهم ترین معیارهای ِ ایجاد روحیه استقلال و خودباوری در جامعه اس
حضرت امام خمینی(ره) در این باره می فرمایند: «اگر بخواهید مملکت خودتان را حفظ کنید و اگر بخواهید از تحت یوغ ابرقدرت ها تا آخر خارج بشوید به اسلام توجه کنید و به احکام اسلامی سر فرود آورید اسلام برای ملت ها تمام آزادی ها واستقلال را فراهم می کند. خودشناسی و بازگشت به خویشتن اولین مرحله برگشت استعماری است»
************************************************
گاهی شنیدنه جمله ای کوچیک تلنگری بزرگ به آدم میزنه
آدم خودباور هیچ گاه برای رسیدن به مادیات، ارزشهای انسانی را زیر پا نمی گذارد.
اصل شجاعت، اتکا به نفس است
اگر خود به خویشتن اعتماد ندارید، دیگران هم به شما اعتماد نخواهند کرد
هر بار که در برابر ترس می ایستید، قدرت، شهامت و اعتماد به نفس پیدا می کنید. باید کاری را انجام دهید که فکر می کنید نمی توان انجام داد
زیانبارترین احساس پس از شکست، از دست دادن اعتماد به نفس و مشکوک شدن به توانایی و صلاحیت خویش است
به خویشتن اعتماد کن، آنگاه راه زندگی را خواهی یافت
تمام چیزی که در این زندگی لازم دارید بی خبری و اعتماد به نفس است و موفقیت حتمی است
آنچه فرد تحصیلکرده را از فرد خودآموخته مشخص می سازد، وسعت دانش نیست، بلکه مراتب گوناگون نیروی حیات و اعتماد به نفس است
**********************************************
(مناجات)
ای خدای مهربان و بیشریک! ای توانای مطلق! آفرینِ هر دو جهان بر تو باد که بهترین آفرینندگانی و به آدمیان حیات بخشیدی و آبهای زلال را از دل کوهها جاری ساختی و به ابرها فرمان دادی تا ببارند و تشنهها را سیراب کنند. خدایا! درود و سلام همة مؤمنان اهل یقین بر تو باد که جمال مطلقی و صفات جلالت به زیبایی صفات جمال توست. خدایا! درود و ستایش ما بر تو باد که به انسان اهل یقین، بال و پر دادی تا به عشق تو، ملکوتی شود و در بیکرانة معرفت تو به پرواز درآید و با آتش اشتیاقی که در دل دارد، قدم به وادی جذبه و شهود بگذارد و بیواسطة واژهها حیات را دریابد. خدایا! ای مهربانترین و ای تواناترین! راه رسیدن به بیکرانة حیات جاودان را به ما نشان ده و یاریمان کن تا تو را هیچگاه فراموش نکنیم.
- ۹۶/۱۰/۲۰